Tot ce trebuie sa știti despre Mulci
Ce este mulciul?
Mulciul este un simplu strat de material așezat pe suprafața solului din grădina dumneavoastră. Acest material poate fi făcut aproape din orice, totuși mulciul este cu preponderenta organic. Puteți folosi mulci pentru straturi de grădina, straturi de flori, alinierea marginilor curții dumneavoastra sau doar schimbarea infatisarii unei părți a gradinii. În majoritatea cazurilor, o grădina cu mulci simplifica considerabil muncile de gradinarit. Mulciul include o varietate de materiale pe care le folosiți pentru a acoperi solul gol din grădina dumneavoastră. Adesea va gândiți ca, mulciul este material organic sub forma de aschii de lemn, mulciul din scoarta de cedru și compost, dar include și materiale precum piatra și pietris.
În majoritatea cazurilor, o grădina cu mulci simplifica considerabil muncile de gradinarit. Mulciul include o varietate de materiale pe care le folosiți pentru a acoperi solul gol din grădina dumneavoastră. Adesea va gândiți ca, mulciul este material organic sub forma de aschii de lemn, mulciul din scoarta de cedru și compost, dar include și materiale precum piatra și pietris. Adaugand un strat de mulci:
Reduceti pierderea de apa din sol aceasta se evapora ușor – și îmbunătățește absorbtia de apa când ploua sau când porniți aspersorul
Încetiniți și reduceti semnificativ creșterea buruienilor.
Imbunatatiti calitatea solului. Tipurile organice de mulci imbogatesc solul deoarece acestea se descompun și susțin dezvoltarea microorganismelor în pamant
Protejati radacinile plantelor de temperaturile extreme calde și reci și fluctuatiile bruste.
Adăugați culoare și textura ca parte a designului general al gradinii dumneavoastra.
Chiar dacă sunteți gradinari infocati sau doar gradinari obișnuiți, veți avea nevoie de mai puține operațiuni de udare, plivit, fertilizat și intretinere generala.
Ce fel de mulci își păstrează culoarea cel mai mult?
Mulciul organic sau Mulci anorganic
Aschiile din lemn și scoarta sunt cele mai comune tipuri de mulci, dar puteți folosi chiar și pietre pentru un efect bun Mulciul organic colorat cu vopsea vegetala adauga contrast și confera un aspect inedit gradinilor. Totusi, va fi nevoie de reimprospatare la fiecare 2 sau 3 ani.
Piatra
Mulciul de piatra vine de asemenea într-o varietate de culori în funcție de tipul de piatra disponibil. Culorile nu se vor sterge, dar pietrele de culoare mai deschisă pot avea nevoie de curatare periodica pentru a le păstra sa arate ca noi.
Beneficiile mulcirii solului
Aplicarea unui strat protector de mulci, fie el organic sau anorganic, poate imbunatati considerabil structura si sanatatea solului.
De ce sa folositi mulci?
Va pune în valoare grădinile și reduce munca!
Mulciul are o mulțime de beneficii, un motiv pentru care este o caracteristica atât de populara a gradinilor bine intretinute. Dacă aveti flori sau o grădina, mulciul este o necesitate. Imprastierea acestui strat de material organic pe suprafața solului, ajuta florile și plantele dumneavoastra sa creasca sanatoase și puternice. Face acest lucru în parte ajutand solul de dedesubt sa retina umiditate. Mai multă umiditate înseamnă ca plantele au o alimentare constanta cu apa. În plus pentru a păstra mai multă apa, mulciul ajuta la reglarea temperaturii solului. Asta înseamnă ca radacinile plantelor dumneavoastra traiesc acum într-un mediu mult mai rezistent. Datorită noului strat de mulci, atunci când temperatura se schimba, radacinile plantelor dumneavoastra nu sufera, ci se dezvolta. Un alt mare beneficiu este acela ca ajuta la suprimarea creșterii buruienilor. Din cauza ca mulciul blochează lumina soarelui sa ajungă la sol, buruienile nu vor mai avea energie sa creasca. Florile și plantele vor creste fără probleme și vor beneficia mai mult de nutrientii din solul de dedesubt. Chiar dacă nu aveti nicio floare sau plante, mulciul la marginea gazonului dumneavoastra poate împiedica raspandirea buruienilor.
Culori diferite de mulci
Mulciul este cea mai ușoară și eficienta cale, din punct de vedere al costului, de a imbunatatii peisajul de acasă. Folosit preponderent în straturile de flori, mulciul va poate face casa mai atractiva și îmbunătățește sanatatea solului și plantelor. Sunt diferite tipuri și culori de mulci, ceea ce înseamnă ca acest proiect va da posibilitatea sa fiti creativ cu decorul exterior al casei dumneavoastra! Majoritatea mulciului organic nevopsit își va schimba culoare devenind gri / cenusiu în aproximativ 1 an în funcție de cantitatea de lumina de la soare care ajunge la el. Totuși pentru a accentua culorile plantelor și florilor dumneavoastra, cumparati mulci organic colorat în mod obișnuit. Acesta este procesat cu vopsele vegetale prietenoase cu mediul într-o gama variata de culori. Asteptati-va ca culoarea sa dureze doi sau trei ani. Asigurati-va ca minim 2-3 ore după aplicare nu exista riscul sa ploua!Culorile aprinse precum rosul pot sa curga puțin în timpul unei ploi puternice, dar acest lucru nu afecteaza plantele.
Cum se utililizeaza Mulciul și cum impiedica Mulciul aparitia buruienilor?
Operațiunea de acoperire a solului cu cipsuri de lemn, foi, frunze, rumeguș etc. se numește mulcire. Curatati toate buruienile înainte sa puneți mulciul și adăugați un strat de cel puțin 5-7 cm pentru a împiedica semintele de buruieni sa germineze, pentru a păstra umiditatea prin scăderea evaporării și astfel veți împiedica creșterea buruienilor. Mulciul nu va stopa complet aparitia buruienilor. Aplicat într-un strat corect, acesta va preveni germinarea și creșterea mai multor seminte de buruieni deja în sol. Dar nu va opri buruienile care deja au prins radacini. Totuși buruienile precum papadia vor trece prin acesta dacă nu săpați să le scoateți. Și mai multe seminte de buruieni vor zbura și vor prinde radacini în mulci (și în cel organic si in cel de piatra). Toate grădinile acoperite cu mulci necesita intretinere, dar semnificativ mai puțina decât dacă nu ați folosi mulci. Primăvara, pur și simplu se indeparteaza mulciul în locurile în care se va semăna sau planta ceva, lăsând acoperit solul din jur. Astfel, buruienile nedorite întârzie în creștere, în timp ce plantele cultivate pot să crească liber.
Dacă există un strat suficient cu mulci, aproape că nu mai este nevoie de prășit. Sub mulci trăieste o mare varietate de ființe vii, cele mai importante dintre ele fiind râmele. Mulcirea permanentă va avea ca rezultat că peste un timp nu va mai fi nevoie de săpat și de afânarea solului, deoarece râmele fac acest lucru. Mulcirea nu este o operație menită să înlocuiască fertilizarea culturilor, dar poate avea și un efect suplimentar de îngrășare a solului, în special cu azot. Mulcirea reprezintă o precompostare, de aceea materialele care se strâng după efectuarea mulcirii, se păstrează pentru anul următor sau trec direct la compostare.
De cât mulci am nevoie? Cât de gros trebuie să fie stratul de mulci aplicat?
Imprastiati un strat de mulci de aproximativ 5-7 cm pentru a încetini creșterea buruienilor și pastrarea umiditatii. Totuși, lăsați libera o zona de pana la 15 cm în jurul tulpinilor lemnoase pentru a preveni putrezirea. Un strat de mulci de 5-7 cm va împiedica majoritatea semintelor din sol sa incolteasca și va crește retentia de umiditate. Totuși, mai mult nu este intotdeauna mai bine. Limitati suprafața la 12 pana la 15 cm, în special în jurul plantelor cu rădăcina superficiala. Dacă doriți sa folosiți mulci organic pe plan inclinat, aplicați un strat de aproximativ 12 cm de mulci. Astfel acesta va sta compact decât dacă ar fi pus în strat mai subtire. Dacă deja ati mai lucrat cu mulci înainte, probabil știti câți saci va trebuie pentru grădina dumneavoastra. Dacă nu, puteti estima suprafața în metri patrati a straturilor dumneavoastra de mulci și vom face noi calculul matematic pentru dumneavoastra. În mod normal, un sac de mulci va acoperi intre 1 – 1.5 m2.
La amenajare, ar trebui sa pun sub mulci geotextil?
Folosiți geotextil sub piatra. Aplicați folie geotextila pentru amenajari cu piatra pentru a o separa de sol și pentru a încetini cresterea buruienilor. Nu folosiți geotextil sub mulciul organic. Folosiți geotextil doar sub pietre si pietris. Va împiedica pietrele sa intre în sol și va face indepartarea acestora mult mai ușoară dacă doriți sa le schimbați mai târziu. GeoTextilul va încetini de asemenea cresterea buruienilor inradacinate în sol. Alegeți un geotextil care permite trecerea apei și aerului. Evitati folosirea plasticului impermeabil, în special dacă aveți copaci, arbusti sau alte plante în apropiere.
Din păcate, geotextilul pentru amenajari face plivitul extrem de dificil, nu puteți introduce o lopata prin piatra și geotextil. Și este greu sa scoateti buruienile care se inradicineaza sub geotextil. Bulbii de flori cum sunt lalele, zambilele etc. nu vor mai rasari Nu folosiți geotextil sub mulci. Este mai bine sa il lăsați să se descompuna și sa il amestecati în sol.
Alternative pentru mulci
Mulciul este un instrument vital pentru orice grădinar. Păstrează umezeala, izolează rădăcinile plantelor și reduce creșterea buruienilor, îmbunătățind în același timp aspectul vizual al straturilot de flori și a altor caracteristici de amenajare a teritoriului. În timp ce mulți oameni se bazează pe lemn mărunțit sau mulci de scoarță pentru grădinile și curțile lor, există o serie de alternative de mulcire.
Cum păstrez piatra curata?
Piatra este dificil de păstrat curata. Folosiți un aspirator cu vacuum sa aspirați resturile. Va trebui, ocazional, sa trageți buruienile, dar principalele probleme sunt frunzele și alte resturi de la copaci și arbusti care strica aspectul. Cel mai ușor mod de a inlatura resturile este sa le aspirați sau sa le suflati cu un aspirator cu vacuum. Piatra pusa direct sub copaci este imposibil de mentinut curata deoarece restuile de la copac se vor amesteca. Mai bine alegeți mulciul organic, deoarece resturile de la pomi se amestetca în ei.