Mulci de gradina – Lemn decorativ pentru gradina

Mulci de gradina

Cand spunem Mulci de gradina, ne referim la acel strat de materie organica format din paie, frunze, scoarta de copac etc. Putem utiliza Mulci de gradina atat in scop decorativ cat si ca material protector penru suprafata solului. Cu Mulci de gradina iti infrumutesezi spatiul verde, mentii aciditatea solului si il protejezi de buruieni.

Mulci de gradina

Procesul de aplicare a stratului de mulci la suprafata solului se numeste mulcire. Procedeul de mulcire se efectueaza pentru a pastra umiditatea solului prin scaderea fenomenului de evaporare. Mulcirea nu se aplica pe suprafetele umede si umbroase din gradina. Mulciul impiedica cresterea buruienilor. Prin descompunere, mulciul asigura substantele nutritive necesare plantelor, previne infiltratiile si impiedica inghetarea solului. Exista mai multe tipuri de Mulci de gradina. Mulci din scoarta naturala si mulci din lemn vopsit. Mulciul din scoarta naturala, este cel mai adesea obtinut din scoarta de rasinoase.

IMG_4607

Culoarea pentru acest tip de mulci este de obicei naturala si imita foarte bine texura solului si ofera gradinii un aspect rustic. Mulci de gradina mai poate fi obtinut si din lemn tocat si vopsit in mai multe culori. Cele mai frecvente culori in care se gaseste mulciul sunt: rosu, portocaliu, verde, albastru, alb. Culorile clasice (rosu, portocoliu) ofera gradinii tale un aspect rustic. Culorile moderne (verde, albastru, alb) te ajuta sa oferi gradinii un aer modern. Mulciul se repartizeaza uniform pe dimensiuni restranse sau foarte intinse. In functie de tipul de mulci ultilizat se recomana asezarea mulciului intr-un strat de la 5cm pana la 20cm grosime. Acest strat trebuie sa fie uniform, pentru a evita aparitia golurilor si pentru a nu da buruienilor posibilitatea sa apara. Suprapunearea stratuirilor de mulci nu afecteaza solul, deoarece este poros si permeabil la aer. Un strat mai gros de mulci la suprafata solului, face ca acesta sa nu mai aiba nevoie sa fie prasit. Sub mulci traiesc o varietate de fiinte vii cum ar fi ramele sau diverse gaze. Daca procesul de mulcire este repetat frecvent, peste o perioada de timp nu va mai fi nevoie de saparea si afanarea solului, deoarece ramale de sub mulci vor face acest lucru. Indiferent de culoare Mulci de gradina va ajuta sa infrumutesati spatiul verde si sa protejati solul.

You may also like

No Comment

Comments are closed.